Resumen:
The degree work deals with the working conditions and productivity of workers in shrimp packing companies belonging to the Santa Rosa Canton; for which the objective is to recognize the working conditions and productivity of the shrimp packing companies in the Santa Rosa canton and as specific objectives "to know the working conditions of the companies and observe the productivity factors in the shrimp packing plants of the cantón santa rosa” and “appreciate the factors that influence the productive development of employees”; For the development of the research, its methodology is descriptive with a qualitative-quantitative, exploratory and non-experimental approach, accompanied by an observation sheet and the survey, whose population is the packaging companies of Santa Rosa and its sample focuses on applying them to the workers. ; The results obtained showed that packaging companies do provide the respective working conditions that guarantee the good performance and development of their activities without affecting the productivity of the worker and the company; Furthermore, the results allowed us to identify that the company has a good work environment since there is (safety, communication, leadership, stability, reduction of occupational risks, provision of protective equipment, transportation and others) what is necessary to help the peace of mind of the workers. both inside and outside the company.
Descripción:
El trabajo de titulación trata sobre las condiciones laborales y productividad de los trabajadores en las empresas empacadoras de camarón pertenecientes al Cantón Santa Rosa; para lo cual se plantea como objetivo el reconocer las condiciones laborales y la productividad de las empresas empacadoras de camarón del cantón Santa Rosa y como objetivos específicos “conocer las condiciones laborales de las empresas y observar los factores de la productividad en las empacadoras de camarón del cantón santa rosa” y “apreciar los factores que influyen en el desarrollo productivo de los empleados”; para el desarrollo de la investigación su metodología es descriptiva con un enfoque cuali-cuantitativa, exploratoria y no experimental, acompañado de ficha de observación y la encuesta, cuya población son las empresas empacadoras de Santa Rosa y su muestra se enfoca en aplicarlas a los trabajadores; los resultados obtenidos permitieron evidenciar que las empresas empacadoras si prestan las respectivas condiciones laborales que garantizan el buen desempeño y desarrollo de sus actividades sin afectar la productividad del trabajador como de la empresa; además los resultados permitieron identificar que la empresa posee un bue ambiente laboral ya que existe (seguridad, comunicación, liderazgo, estabilidad, disminución de riesgos laborales, dotación de equipos de protección, transporte y otros) lo necesario que ayude a la tranquilidad de los trabajadores tanto dentro como fuera de la empresa.