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Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://repositorio.utmachala.edu.ec/handle/48000/22720
Título : Evaluación del efecto de la aplicación del agua de mar como solución nutritiva en el cultivo de banano.
Autor : Saltos Muñoz, Edison Alejandro
Director(es): Quevedo Guerrero, Jose Nicasio
Palabras clave : DESALINIZACION;TEMPERATURA;EVAPORACION;MUESTREO
Fecha de publicación : 2024
Editorial : Machala : Universidad Técnica de Machala
Descripción : El cultivo de banano (Musa x paradisiaca, L), requiere una cantidad apropiada de macroelementos y microelementos, debido a que son esenciales en cada una de las etapas fenológicas de este cultivo. Sin embargo, una aplicación excesiva de alguno de los macros y micro nutrientes puede resultar contradictorio en el funcionamiento de la planta. El objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de la aplicación del agua de mar como solución nutritiva en el cultivo de banano. La presente investigación se llevó a cabo en la finca "Santa Inés", ubicada en la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Machala, a 5,5 km de la vía Machala - Pasaje, parroquia El Cambio, cantón Machala, provincia de El Oro. El diseño experimental utilizado fue de bloques al azar, implementado en el área de experimentación de banano de la Granja “Santa Inés”, se utilizó agua de mar y agua dulce, los cuales se mezclaron en el tratamiento 2 y tratamiento 3, empleando diferentes dosificaciones obtenido así 10 tratamientos incluyendo al testigo. Los tratamientos fueron aplicados en un área de 700 m2, cada dosis fue colocada en 5 plantas respectivamente. Las variables evaluadas fueron: altura de la planta, fuste, área foliar, emisión foliar, muestreo de raíces, conductividad eléctrica y potencial de hidrogeno (pH), para lo cual debió utilizarse plantas que posean similares características. Se llegó a determinar que la incorporación de 50 CC de agua de mar expuesta al sol (AMPS) para las variables de desarrollo. Sin embargo, se observó un rendimiento superior en las variables de raíces con la dosis de 50 CC de AMPS 1/30, por lo que se llega a destacar que resulta beneficioso la aplicación de alguno de estos tratamientos dependiendo la necesidad del productor.
Resumen : The cultivation of banana (Musa x paradisiaca, L) requires an appropriate amount of macroelements and microelements, because they are essential in each of the phenological stages of this crop. However, an excessive application of any of the macros and micronutrients can be contradictory to the functioning of the plant. The objective of the research was to evaluate the effect of applying seawater as a nutrient solution on banana cultivation. The present investigation was carried out on the "Santa Inés" farm, located in the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Machala, 5.5 km from the Machala - Pasaje road, El Cambio parish, Machala canton, province of El Oro. The experimental design used was a randomized block design, implemented in the banana experimentation area of the “Santa Inés” Farm, seawater and fresh water were used, which were mixed in treatment 2 and treatment 3. Using different dosages, 10 treatments were obtained, including the control. The treatments were applied in an area of 700 m2, each dose was placed on 5 plants respectively. The variables evaluated were: plant height, stem, leaf area, leaf emission, root sampling, electrical conductivity and hydrogen potential (pH), for which plants that have similar characteristics should have been used. It was determined that the incorporation of 50 CC of seawater exposed to the sun (AMPS) for the development variables. However, a higher performance was observed in the root variables with the dose of 50 CC of AMPS 1/30, so it can be highlighted that the application of any of these treatments is beneficial depending on the producer's needs.The cultivation of banana (Musa x paradisiaca, L) requires an appropriate amount of macroelements and microelements, because they are essential in each of the phenological stages of this crop. However, an excessive application of any of the macros and micronutrients can be contradictory to the functioning of the plant. The objective of the research was to evaluate the effect of applying seawater as a nutrient solution on banana cultivation. The present investigation was carried out on the "Santa Inés" farm, located in the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Machala, 5.5 km from the Machala - Pasaje road, El Cambio parish, Machala canton, province of El Oro. The experimental design used was a randomized block design, implemented in the banana experimentation area of the “Santa Inés” Farm, seawater and fresh water were used, which were mixed in treatment 2 and treatment 3. Using different dosages, 10 treatments were obtained, including the control. The treatments were applied in an area of 700 m2, each dose was placed on 5 plants respectively. The variables evaluated were: plant height, stem, leaf area, leaf emission, root sampling, electrical conductivity and hydrogen potential (pH), for which plants that have similar characteristics should have been used. It was determined that the incorporation of 50 CC of seawater exposed to the sun (AMPS) for the development variables. However, a higher performance was observed in the root variables with the dose of 50 CC of AMPS 1/30, so it can be highlighted that the application of any of these treatments is beneficial depending on the producer's needs.
URI : http://repositorio.utmachala.edu.ec/handle/48000/22720
Aparece en las colecciones: Artículos Académicos Ingeniería Agronómica

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