Resumen:
The purpose of this work was to develop and evaluate the physical and mechanical
properties of films made from acetylated starch of Chinese potato Colocasia esculenta
with microcrystalline cellulose and oregano essential oil (Origanum vulgare). For the
extraction of native starch, wet grinding was applied with a 0.1% citric acid solution (w /
v) where a yield of 19.55 ± 0.66% was obtained, then a chemical modification was carried
out by acetylation using three different stoichiometric ratios catalyst / starch (0.8; 0.7;
0.3) in order to evaluate the effectiveness of the catalyst with respect to the degree of
modification, reporting that as the stoichiometric ratio catalyst / starch decreases the
degree of substitution decreases (p ≤ 0.05), a similar case occurs in % fat, % protein, %
humidity and % ash (p ≤ 0.05) unlike % carbohydrates and % fiber, demonstrating that
the reaction conditions and the variables affect the proximate composition of the
acetylated starches; and with respect to the functional properties of starches when
subjected to increasing temperatures ranging from 50 ° C to 90 ° C there is a greater
increase in their properties, while their apparent density and gelatinization temperature
increased as the catalyst ratio decreased (p ≤ 0.05), the opposite of the % oil absorption
capacity (p ≤ 0.05). For the formulation of the films, the high degree of substitution starch
GS = 0.1201 ± 0.0034 was taken into account, based on a 3² experimental design; to
evaluate the effect of the % of AE oregano and % B: microcrystalline cellulose on their
properties; determining that it significantly affects (p <0.05) the moisture content and
solubility in the films, decreasing it; Meanwhile, the mechanical properties of the films
obtained from the % of AE oregano in the films decreases the tensile strength and % B:
microcrystalline cellulose will require more tensile strength in the films (p<0.05)
Descripción:
El presente trabajo tuvo la finalidad del desarrollo de evaluar las propiedades físicas y
mecánicas de films a partir de almidón acetilado de papa china Colocasia esculenta con
celulosa microcristalina y aceite esencial de orégano (Origanum vulgare). Para la
extracción del almidón nativo se aplicó molienda Húmeda con una solución de ácido
cítrico al 0,1% (p/v) donde se obtuvo un rendimiento del 19,55 ±0,66 % , luego se realizó
una modificación química por acetilación usando tres diferentes relaciones
estequiométricas catalizador/almidón (0,8;0,7;0,3) con la finalidad de evaluar la
efectividad del catalizador con respecto al grado de modificación, reportando que a
medida que va disminuyendo la relación estequiométrica catalizador/almidón el grado de
sustitución disminuye (p ≤ 0,05),caso similar ocurre en % grasa, %proteína, %humedad
y %ceniza (p ≤ 0,05) a diferencia de %hidratos de carbono y %fibra , demostrando que
las condiciones de la reacción y de las variables afectan la composición proximal de los
almidones acetilados; y con respecto a las propiedades funcionales de los almidones al
ser sometido a temperaturas crecientes que van desde los 50 °C hasta los 90 °C hay un
mayor aumento en sus propiedades, en tanto a su densidad aparente y temperatura de
gelatinización se incrementaron a medida que disminuye la relación del catalizador (p ≤
0,05), lo contrario del %capacidad de absorción de aceite (p ≤ 0,05).Para la formulación
de los films, se tomó en cuenta el almidón de alto grado de sustitución GS=
0,1201±0,0034, basándose en un diseño experimental 3²; para evaluar el efecto del % de
AE orégano y % B:celulosa microcristalina en sus propiedades; determinándose que
afecta significativamente (p<0,05) el contenido de humedad y solubilidad en los films
disminuyéndolo; mientras tanto las propiedades mecánicas de los films obtenidas él % de
AE orégano en las películas disminuye la fuerza de tensión y % B: celulosa
microcristalina hará que se requiera de más fuerza de tensión en las películas (p<0,05).