Resumen:
Rotavirus A-associated gastroenteritis manifests with increased intestinal activity, increased bowel movements, dehydration, other symptoms: vomiting, fever. It is the main problem in developing countries, because it is the main cause of morbidity and mortality in infants under 5 years of age. Objective: To analyze the biochemical alterations that occur due to type A rotavirus in an infant through the collection of information in scientific bibliographic sources to know the key biochemical parameters that lead the patient to the diarrhea and dehydration symptoms. Discussion: Dehydration is the loss of water and electrolytes, which is kept in balance by the electrogenic pump of sodium and potassium, guaranteeing osmolality. The deficit of water in the extracellular space and the increase in sodium lead to hypovolemic shock, producing biochemical alterations. Conclusion: The biochemical alterations suffered by the infant due to the gastrointestinal infection produced by rotavirus A were hypernatremia, metabolic acidosis, elevated urea nitrogen, altering the functioning of the cardiovascular, renal and nervous systems.
Descripción:
La gastroenteritis asociada a rotavirus A se manifiesta con el aumento de la actividad intestinal incrementando las deposiciones, trae consigo una deshidratación, otros síntomas: vómitos, fiebre. Es el problema principal en los países en vías de desarrollo, porque es la causa principal de la morbimortalidad en infantes menores a 5 años. Objetivo: Analizar las alteraciones bioquímicas que se dan por rotavirus tipo A en una lactante a través de la recolección de información en fuentes bibliográficas de carácter científico para conocer los parámetros bioquímicos claves que llevaron al paciente al cuadro de diarrea y deshidratación. Discusión: La deshidratación es la pérdida de agua y de electrolitos, que se mantienen en equilibrio por medio de la bomba electrogénica de sodio y potasio, garantizando la osmolalidad. El déficit de agua en espacio extracelular y aumento de sodio nos lleva a un shock hipovolémico produciendo alteraciones bioquímicas. Conclusión: Las alteraciones bioquímicas que sufrió la lactante por la infección gastrointestinal producidas por el rotavirus A fueron hipernatremia, acidosis metabólica, nitrógeno ureico elevado, alterando el funcionamiento del sistema cardiovascular, renal y nervioso.