Resumen:
Health centers are considered overcrowded places, these facilities being attended by patients, temporary visitors, professionals, interns, administrative staff, cleaning staff and contractors, create an environment overloaded with occupants in a given space. The air inside these establishments presents a considerable load of microorganisms and this causes concern, given that bacteria and fungi are the cause of infectious pathologies in most cases. Air quality is essential to ensure the well-being of users; Through the quantification of microorganisms present, the level of contamination is determined and based on these results, corrective measures must be taken to guarantee a safe environment. Objective: Analyze the scientific records of air quality in health centers by comparing the information obtained for the application of control measures. Method: This research work is descriptive, applying the inductive-deductive method. Conclusion: It was possible to classify the pathogenic microorganisms, highlighting the bacteria Pseudomona aeruginosa, Bacillus, Acinetobacter, Staphylococcus aureus, E. coli; molds such as Aspergillus, Penicillium, Cladosporium sp., and the yeast Rhodotorula sp. Of the air quality control measures, cleaning, disinfection and high-efficiency filters stand out.
Descripción:
Los centros de salud son considerados lugares de hacinamiento, estas instalaciones al estar concurridas por pacientes, visitantes temporales, profesionales, pasantes, personal administrativo, personal de limpieza y contratistas, crean un ambiente sobrecargado de ocupantes en un determinado espacio. El aire dentro de estos establecimientos presenta una carga considerable de microorganismos y esto genera preocupación, en vista que las bacterias y hongos son los causantes de patologías infecciosas en la mayoría de los casos. La calidad del aire es fundamental, para asegurar el bienestar de los usuarios; a través de la cuantificación de microorganismos presentes, se determina el nivel de contaminación y partiendo de estos resultados se deben tomar medidas correctivas que garanticen un ambiente seguro. Objetivo: Analizar los registros científicos de la calidad del aire en los centros de salud mediante comparación de la información obtenida para la aplicación de medidas de control. Método: El presente trabajo de investigación es descriptivo, aplicando el método inductivo-deductivo. Conclusión: Se pudo clasificar los microorganismos patógenos destacando las bacterias Pseudomona aeruginosa, Bacillus, Acinetobacter, Staphylococcus aureus, E. coli; mohos como Aspergillus, Penicillium, Cladosporium sp., y la levadura Rhodotorula sp. De las medidas de control de calidad del aire, destacan la limpieza, desinfección y filtros de alta eficacia.